С наближаването 50-годишнината от преврата, който свали избрания президент на Чили

...
С наближаването 50-годишнината от преврата, който свали избрания президент на Чили
Коментари Харесай

Чили иска от САЩ повече документи за преврата от 1973 г.

С наближаването 50-годишнината от преврата,  който смъкна определения президент на Чили и докара до 17-годишно ръководство на военната хунта, посланикът на Сантяго в Съединени американски щати желае от държавното управление на  Джо Байдън да разсекрети документи,  които биха могли да хвърлят светлина върху връзката на Вашингтон със събитията от 11 септември 1973 година, предава испанската новинарска организация ЕФЕ.

„ Все още не знаем какво е видял президентът Ричард Никсън на бюрото си сутринта в деня на военния прелом “, съобщи дипломат Хуан Габриел Валдес в изявление за ЕФЕ. Валдес, който е и някогашни външен министър на Чили публично, е изискал Байдън да разгласява документи, отнасящи се до диалозите в Овалния кабинет във връзка с Чили в интервала сред 1973 и 1974 година

„ Има детайлности, които ни интересуват. Те са значими, с цел да можем да пресъздадем личната си история “, сподели дипломатът, като изрази убеденост, че настояването ще бъде задоволено. „ Това се случи с президента Обама и не виждаме за какво да не се случи и с президента Байдън “, уточни Валдес.

Няма доказателства, че  Никсън е взел участие директно в пуча на военачалник Аугусто Пиночет  против президента социалист Салвадор Алиенде, който се самоубива, до момента в който бойци щурмуват президентския замък.

Но хиляди документи, разкрити през последните 30 години, демонстрират интензивността на враждебността, която Никсън и съветникът по националната сигурност Хенри Кисинджър са изпитвали към Алиенде.

В устрема си да попречи на Алиенде да встъпи в служба, Белият дом поддържа скрит план, вследствие на който е похитен и погубен тогавашният командващ въоръжените сили на Чили военачалник Рене Шнайдер, а откакто социалистът Аленде става президент, Централно разузнавателно управление на САЩ работи за подкопаване на неговото държавно управление.

Въпреки това доста неща остават незнайни,  защото доста от документите, в това число тези от деня на преврата, са мощно редактирани.

„ Искаме да ги забележим и да можем да ги прочетем, с цел да разберем какво тъкмо се е случило в главите на тези, които са управлявали Съединените щати в онази ера “, сподели Валдес.

Бащата на посланика, Габриел Валдес (1919-2011 г.), е бил прям критик на диктатурата на Пиночет и е изиграл значима роля за възобновяване на демокрацията през 1990 година

 

Хуан Габриел Валдес съобщи, че въпреки и да не желае опрощение, Съединени американски щати би трябвало да бъдат по-открити за степента на своето присъединяване в преврата в Чили. „ Съединените щати би трябвало да изразят по допустимо най-ясния метод, че носят отговорност за отслабването на чилийската народна власт още от времето преди Алиенде “, сподели той пред ЕФЕ в кабинета си.

Дори и с редакциите и пропуските, разкритите по-рано документи демонстрират, че държавното управление на Съединени американски щати е финансирало стачки и саботажи, с цел да навреди на държавното управление на Алиенде, сподели посланикът.

Правителството на президента Габриел Борич желае отбелязването на годишнината от преврата да бъде миг на единение, само че продължаващото отвращение на чилийската десница да осъди пуча е доказателство, че страната към момента изпитва компликации при лечението на раните, сподели Валдес.

Дипломатът е осведомен от първа ръка с терора на Пиночет.

В средата на 70-те години Валдес работи с някогашния министър от кабинета на Алиенде Орландо Летелие в Института за политически проучвания във Вашингтон.

Летелие е държан в плен и малтретиран от режима на Пиночет в продължение на 12 месеца, преди да бъде освободен при изискване, че напусне Чили.

През септември 1976 година хунтата лишава чилийското поданство на Летелие, а тайната полиция на режима на Пиночет окачествява ролята му на опозиционер в чужбина като извънредно рискова. Валдес е трябвало да придружи Летелие до офиса му сутринта на 21 септември 1976 година, само че се постанова да остане у дома с децата си.

В 9:00 ч. сутринта той получава телефонно позвъняване, в което го осведомят, че Летелие и неговата асистентка Рони Мофит, гражданка на Съединени американски щати, са починали, когато автомобилът им се е взривил единствено на няколко пресечки от Белия дом.

Разследването на ФБР, траяло повече от десетилетие, открива, че убийството е осъществено от чилийските секрети служби (DINA) благодарение на кубински изгнаници, настроени против Кастро.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР